Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Update Besluit Noodmaatregelen Coronacrisis

Geplaatst op: 23-06-2020, 08:36:14

Het besluit noodmaatregelen coronacrisis is geüpdatet en opnieuw gepubliceerd in de Staatscourant. Het besluit is op de volgende punten uitgebreid c.q. aangepast:

− Uitstel BPM voor vergunninghouders (onderdeel 3.1);
− Tegemoetkoming vaste lasten MKB (onderdeel 8.5);
− Uitstel publicatieplicht financiële gegevens ANBI’s (onderdeel 12);
− Vaste reiskostenvergoeding en andere vaste vergoedingen (onderdeel 6.2);
− Vrijstelling kortstondig gebruik BPM (onderdeel 7.1);
− Uitstel van betaling van belastingen voor langer dan 3 maanden (onderdeel 3.1);

Daarnaast zijn de termijnen van bestaande goedkeuringen verlengd. Op de navolgende toegevoegde c.q. aangepaste onderdelen geven we een korte toelichting.

Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) (onderdeel 8.5)

Net als de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren is de tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) ook belastingvrij. Deze tegemoetkomingen kunnen in de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting worden opgenomen in de rubriek ‘Overige buitengewone baten’ én in de rubriek ‘Overige vrijgestelde winstbestanddelen’. Op die manier wordt geen inkomstenbelasting (box 1) of vennootschapsbelasting geheven over de tegemoetkomingen.

Vaste reiskostenvergoeding en andere vaste vergoedingen (onderdeel 6.2)

Het kabinet heeft de mogelijkheid voor het doorbetalen van de onbelaste vaste reiskostenvergoeding, ondanks het ontbreken van woon-werkverkeer, verder verduidelijkt. Daarnaast heeft ze onder voorwaarden goedgekeurd dat ook andere vaste vergoedingen onbelast vergoed kunnen blijven worden. Dit geldt echter niet voor een vergoeding voor extraterritoriale kosten volgens de bewijsregel als bedoeld in artikel 10ea van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965. Deze goedkeuringen zien alleen op vaste vergoedingen waarop de werknemer uiterlijk op 12 maart 2020 reeds een onvoorwaardelijk recht kreeg.

Uitstel van betaling van belastingen voor langer dan 3 maanden (onderdeel 3.1)

Het kabinet heeft in dit besluit duidelijk gemaakt onder welke voorwaarden je langer dan 3 maanden uitstel kan krijgen. De ondernemer heeft de mogelijkheid om een langere uitsteltermijn aan te vragen in zijn eerste verzoek om uitstel, of kan hier binnen de periode van 3 maanden na zijn eerste uitstelverzoek alsnog schriftelijk of (op termijn) digitaal via een daartoe bestemd formulier om vragen.

Voor de goedkeuring voor langer uitstel dan 3 maanden gelden de volgende zes voorwaarden:

  1. De bestaande betalingsproblemen maken langer uitstel noodzakelijk;
    b. Deze betalingsproblemen zijn hoofdzakelijk door de coronacrisis ontstaan;
    c. Er is voor de belastingschuld waarvoor het uitstel wordt gevraagd voldaan aan de aangifteplicht;
    d. Het gevraagde uitstel heeft betrekking op een of meer belastingen genoemd in het besluit;
    e. De ondernemer verklaart dat er geen bonussen worden uitgekeerd aan de Raad van Bestuur en de directie van de onderneming, geen dividend wordt uitgekeerd en dat er geen eigen aandelen worden ingekocht. Dit geldt voor de periode vanaf het indienen van het uitstelverzoek tot en met de datum van de vergadering waarin de jaarrekening wordt vastgesteld in 2021. Onder bonussen wordt mede begrepen winstuitdelingen en andere betalingen die kenmerken van bonussen hebben. Deze voorwaarde ziet niet op bonussen, dividenden en aandelen waarvan de uitbetaling en inkoop na het uitstelverzoek plaatsvinden, maar de daaraan ten grondslag liggende beslissing in 2019 is genomen.
    f. Als de totale belastingschuld ten tijde van ontvangst van het initiële verzoek om uitstel € 20.000 of meer bedraagt, is een verklaring van een derde-deskundige vereist die voldoet aan de eisen die zijn opgenomen in het besluit.

Het verleende uitstel van betaling uit dit besluit heeft een tijdelijk karakter en zal worden ingetrokken zodra de omstandigheden dit mogelijk maken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het kabinet de beperkingen opheft ten aanzien van de branche waarin de ondernemer verkeert. Het uitstel op grond van deze goedkeuring zal echter niet voor 1 oktober 2020 worden ingetrokken.

Gedurende het uitstel kan de ontvanger om tussentijdse aflossingen vragen als de liquiditeitspositie van de ondernemer dat toelaat. Alvorens het uitstel in te trekken, stelt de ontvanger de ondernemer in de gelegenheid om een passende betalingsregeling af te sluiten die niet gebonden is aan een maximumtermijn of aan andere eisen die in het reguliere uitstelbeleid worden gesteld.

 Bron: internet 23 juni 2020

Ga terug naar de vorige pagina